Описание

ПРОЕКТ САМОЗАЩИТА
е първият и единствен национален проект в България за образование, обучение и подготовка на българските граждани и техните деца за победни действия в среда на насилие, престъпност и смъртоносни опасности.

Създатели на проекта са почетните офицери от специалните сили – майор Ивайло Франц и полковник Росен Димитров.

Организации изпълняващи проекта са: народно читалище „Отец Паисий 1936“ и Съюз на парашутистите.

Организации извършващи основни дейности по проекта са: продуцентска компания „Колобър“ и Фондация „Икономика базирана на знанието“.

Партньори на проекта са: Информационен център на Министерство на отбраната, Военен телевизионен канал, Район Слатина СО, „Ви бокс 7“

Методологията на бойното обучение и подготовка в дейностите на проекта се основават на Българското бойно учение за действие срещу насилие и смъртоносни опасности – ТИУН – разработено от почетните офицери от специалните сили майор Ивайло Франц и полковник Росен Димитров.

ПРОЕКТ САМОЗАЩИТА има следните основни дейности:
– ТВ поредица видео уроци по самозащита с майор Франц – „Проект самозащита“;
– ТВ игрален сериал с майор Франц – „Проект самозащита“;
– Бойна школа за възрастни, юноши и деца „ТИУН“;
– Специализирани курсове за самозащита за възрастни, жени, юноши и деца;
– Курсове за специална и военна подготовка.
– Образователни, презентационни и семинарни дейности и занятия.

ПРОЕКТ САМОЗАЩИТА прави своето първо публично представяне на отделни бойни техники и похвати за мигновено (2 до 3 секундно) обезвреждане и задържане на противник, с и без оръжие още през 2013 година на международното състезание на МВР по джиу джицу. При това действия срещу противник действащ в „реална среда на насилие”, а именно: в бойна екипировка, с реална атакуваща сила и равнинни на поражение на ударите. Подход, напълно различен от ”сценичните битки”, утвърдени от киното и спорта в съзнанието на хората, които нямат нищо общо с мигновеното смъртоносно сражение или бруталното улично насилие.

Специализираните курсове по самозащита срещу насилието са част от българското бойно учение за действия в условия на насилие и смъртоносни опасности – ТИУН – разработвано от създателите на проекта в продължение на повече от 30 години. Напълно изведени за гражданско приложение са три бойни равнища на подготовка. Те са съобразени изцяло с опасностите на уличната среда в България и най-вече на особеностите на „избухливия” български „нрав“; на условията и начините за насилие; на типовете насилници; на обичайните оръжия и подръчни средства за нараняване и убийство.

ПРОЕКТ САМОЗАЩИТА, специализираните курсове и самото бойно учение „ТИУН“ нямат аналог в армейските, полицейски и специални подразделения в България и останалите страни с утвърдени бойно-приложни традиции (САЩ, Русия, Китай, Япония, Южна Корея, Виетнам, ЮАР, Бразилия, Куба и др.).

Методологията за подготовка на бойците и курсистите (теоретична, психологична и бойна), както и специалните психологически методи и бойни техники на учението за действия в условия на насилие и смъртна опасност „ТИУН“ са авторска разработка почетните офицери от специалните сили майор И. Франц и полковник Р Димитров, и се основават на повече от 30 годишната им специална, бойна, военно-приложна и обучителна практика и на използването на древнобългарското учение за управление на живота и смъртта, неговите военни принципи и бойни похвати за мигновено действие и управление на насилие и смътоносни опасности.

Участник (курсист) може да бъде всеки, който е навършил 4 години. Особено внимание се отделя на обучението на жени, подрастващи (14-18 години) и възрастни (над 60 години). Те, както и всички желаещи, не е нужно да имат, нито спортна, нито военна, нито специална подготовка, опит и бойни знания – необходимо е единствено да бъдат здрави и „в движение”; да имат готовност за активно учене чрез практика; и най-важното – решимост за победа в условия на смъртна опасност!

Последни публикации

  1. Защита от сритване до смърт! – майор Франц – урок 15 – Проект Самозащита Вашият коментар
  2. Отвличане! Неизбежна отбрана с пистолет! – майор Франц – урок 14 – Проект Самозащита 1 отговор
  3. Децата, нашата най-важна мисия! – майор Франц – видеоклип 3 – Проект Самозащита Вашият коментар
  4. ИСТИНАТА ЗА СВЕТОВНИЯ ИСЛЯМСКИ ТЕРОРИЗЪМ! или ЗАЩО ВЕЛИКИТЕ СИЛИ НЕ МОГАТ ДА ПОБЕДЯТ ТЕРОРИЗМА! Вашият коментар
  5. ЗА САМОЗАЩИТАТА ОТ ПЪРВО ЛИЦЕ – какво научи една жена от курса по самозащита Вашият коментар
  6. Президента на България и Комисаря на Европейския съюз се запознаха с Проект Самозащита и бойното учение ТИУН Вашият коментар
  7. Родителят – телохранител – урок 13 – майор Франц – Проект Самозащита Вашият коментар
  8. Как да победиш терористи! майор Франц във „Войнишко око“ Вашият коментар
  9. Кражба от чанта… + дете! – видеоурок 12 – майор Франц – Проект Самозащита Вашият коментар